miercuri, 24 noiembrie 2010

Corectia gamma

Corectia Gamma Def: - este numele unei operaţiuni neliniare folosit pentru a decoda cod si valorile luminantei sau tricromatice in video sau inca sisteme de imagine.

De ce avem nevoie la corectia gama?

1.Monitoare cu tub catodic: -
acum ca stim ce face corectia gama, hai sa vedem de ce ne trebuie asa ceva. Desi astazi nu mai sunt utilizate in contextul computerelor, ganditi-va la un tub catodic, cel care se gaseste in monitoarele CRT. Acesta proiecteaza electroni dintr-un tun electronic aflat in spatele tubului catre suprafata frontala interioara a tubului.
f_{catodic}(x) = x^{2,2} \!
- functia de proportionalitate dintre tensiune si luminozitate.
f_{corectat}(x) = f_{catodic}(x^\delta) = (x^\delta)^{2,2} = x^{\delta \cdot 2,2} \!
- pentru a transforma aceasta relatie neliniara intr-una liniara.

2.Sistem vizual uman: -ca va ganditi la unitatea de masura a zgomotului de pilda, va veti aminti ca scala decibelilor este logaritmica, nu liniara: o persoana vorbind normal produce 50 dB iar un motor cu reactie la 30 de metri produce 150 dB, ceea ce evident nu este deloc echivalent cu trei persoane vorbind. O sa va dau un exemplu:

-0 becuri ... nu vedem nimic

-1 bec ... incomparabil mai bine fata de deasupra

-2 becuri ... marginal mai bine fata de deasupra

-3 becuri ... abia se simte diferenta fata de deasupra

3.Si la tipar, tot neliniar: - daca stati un pic sa va ganditi la ce am spus mai sus o sa acceptati probabil la nivel intuitiv povestea cu becurile, un bec nu pare sa produca jumatate din cantitatea de lumina a doua becuri, dar va vine probabil greu sa credeti ca aceasta scara nu are in realitate intensitate luminoasa liniara:

Unde avem nevoie de corectia gama?

- la toate sistemele curente de captura a imaginilor, camere foto, camere video, scannere, toate se bazează pe componente electronice care in ultima instanta transforma fotoni in electroni. Cu alte cuvinte, cu cat o componenta primeste mai multi fotoni, cu atat produce un semnal de iesire mai puternic. Prin urmare semnalul de iesire variaza liniar cu intensitatea luminoasa absoluta de intrare.

Sursa :click aici

Niciun comentariu: